De impact van COVID-19 op personeelswerving

Inmiddels is het vanzelfsprekend dat bedrijven zich hebben moeten aanpassen aan de huidige werkwijze omtrent COVID-19. Het virus heeft ongekende impact op bijna alle industrieën, dus ook op uitzendbureaus en daarbij het werven van arbeidsmigranten. Veel mensen hebben hun baan verloren en het lijkt alsof de arbeidsmarkt stilligt. Dit is echter niet altijd waar. De food-, logistieke- en productie-industrieën staan verre van stil. Werving in deze sectoren gaat bij Jupiter via een internationaal proces. COVID-19 heeft wel voor vertraging gezorgd in het proces, maar wij werven nog steeds de beste arbeidsmigranten.

Werven in Europa
Voor uitzendbureaus die werken binnen een internationaal netwerk werd personeel werven in maart 2020 opeens erg lastig. COVID-19 begon zich als een lopend vuurtje door Europa te verspreiden en voor veel landen kwam een negatief reisadvies. Bij Jupiter werd er al snel actie ondernomen. De wervingskanalen met Engeland en Frankrijk moesten dicht. De focus lag enkel nog op Nederland, Duitsland en Polen. In oktober 2020 kreeg ook Polen een oranje reisadvies. Dit betekende dat migranten uit Polen bij aankomst in Nederland eerst twee weken in thuisquarantaine moesten, wat het wervingsproces enorm vertraagde.

Het huidige recruitmentproces
Gelukkig is het wervingsproces op dit moment weer verbeterd. Poolse arbeidsmigranten moeten bij aankomst in Nederland wel in quarantaine, maar mogen op dag vijf een COVID-19 test doen. Op de zesde dag krijgen ze de uitslag en als deze negatief is mogen ze op dag zeven meteen aan de slag. Migranten mogen volgens de richtlijnen van het RIVM en de Algemene Bond Uitzendondernemingen geen sneltest doen om dit proces te versnellen. Er moet dus rekening gehouden worden met een opstarttermijn van een week.

Maak een goede planning
Het is dus niet onmogelijk om aan goed personeel te komen in deze tijd van crisis. Het is echter wel van belang om een goede planning en forecast te maken binnen het bedrijf. Zo voorkom je directe personeelstekorten en hebben uitzendbureaus genoeg tijd om rekening te houden met het verlengde recruitmentproces. Flexibiliteit is essentieel, aan beide kanten. Gelukkig is Jupiter dé matcher in flexibiliteit. Ook nu.

Bent u op zoek naar de beste match voor uw bedrijf? Neem hier contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.